Cenne właściwości naturalnych olejów - wykorzystaj je nie tylko w kuchni

Cenne właściwości naturalnych olejów - wykorzystaj je nie tylko w kuchni

Kosmetyki dostępne w popularnych drogeriach zawsze niosą ze sobą ryzyko przyjęcia chemicznej substancji, dodatkowo testowanej na zwierzętach. Naturalne oleje stanowią z kolei produkty wykorzystywane od tysięcy lat nie tylko w kuchni, ale również w sferze zdrowotnej, ochronnej i pielęgnacyjnej.  Na przestrzeni ostatnich lat obserwowany jest znaczny wzrost popularności tych cudów natury, które z powodzeniem można stosować jako odpowiednik kremów, peelingów, maseczek, a nawet suplementów. Poznaj cenne właściwości naturalnych olejów i wykorzystaj je we wszystkich dziedzinach Twojego życia!

Czym różni się olej rafinowany od nierafinowanego?

Jeżeli chodzi o oleje wykorzystywane w sferze gastronomicznej, często spotykanym oznaczeniem jest rafinacja. Terminem tym wyrażony jest proces obróbki tłuszczów roślinnych, z zastosowaniem temperatury 160 °C oraz środków chemicznych.

Oleje rafinowane to przede wszystkim najpopularniejsze oleje wykorzystywane do smażenia. Odznaczają się one odpornością na wysokie temperatury, jednak kosztem cennych fosfolipidów z lecytynami, wskutek czego zmniejszona jest również zawartość witamin i minerałów.

Olej tłoczony na zimno nierafinowany powstaje w wyniku mechanicznego wyciskania nasion roślin oleistych, co przekłada się na zwiększoną ilość niewykorzystanych resztek w produkcie końcowym. Odznacza się on jednak cennymi właściwościami antyoksydacyjnymi, a także zwiększonym terminem przydatności.

Jaki olej do smażenia?

Jeżeli chodzi o olej do smażenia, zdecydowanie najrozsądniejszym wyborem będą produkty rafinowane, ze względu na ich wysoki punkt dymienia. W smażeniu płytkim dobrym rozwiązaniem będzie zarówno olej rzepakowy, słonecznikowy, jak również oliwa z oliwek, stanowiąca bogate źródło witamin A, E, D i K.

W smażeniu głębokim odporność na wysoką temperaturę ma jeszcze większe znaczenie, ze względu na możliwość poparzenia się w trakcie przygotowywania potrawy. W tym przypadku sprawdzi się zarówno olej rzepakowy, jak również rafinowana oliwa z oliwek. Jeżeli chodzi o ten rodzaj smażenia, nie należy stosować olei bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ze względu na ich wysoce negatywną podatność na długotrwałe działanie wysokiej temperatury.

Na co olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki stanowi efekt tłoczenia nasion czarnuszki siewnej, o lekko gorzkim smaku. Zwana również kminem czarnym, bądź czarnuchą, znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Olej z czarnuszki odznacza się przede wszystkim działaniem wysoce antyoksydacyjnym, rozkurczowym i hipotensyjnym. Oprócz tego, z powodzeniem może być stosowany w przypadku choroby, ze względu na właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe oraz przeciwbólowe. Jego zbawienne działanie zwalcza również grzyby, pasożyty i bakterie w organizmie, wzmacniając jednocześnie układ immunologiczny.

Olej z czarnuszki sprawdzi się również w sferze kosmetycznej, ze względu na eliminację łupieżu, trądziku oraz zmian alergicznych. Ochroni on również skórę przed słońcem, a także znacznie zwiększy elastyczność skóry.

Olej lniany - jak stosować?

Olej lniany jest produktem otrzymywanym w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego o lekko orzechowym smaku i złotej barwie. Swoją popularność zawdzięcza bogatej zawartości kwasów tłuszczowych, w tym tzw. "zdrowych tłuszczów" - kwasów Omega-3. Może być on skutecznie stosowany do obniżenia poziomu złego cholesterolu, a także do poprawy pracy układu pokarmowego.

Olej lniany stosować należy wyłącznie na zimno jako dressing do sałatek, kanapek bądź oddzielny sos. Swoim orzechowym aromatem znacznie wzbogaca szereg potraw, dodając im dodatkowej warstwy smakowej. Produkt ten nadaje się również do stosowania doustnego w ramach diety dr Budwig, zakładającej spożywanie od 4 do 8 łyżek każdego dnia.

Właściwości poszczególnych olejów

Na rynku dostępnych jest szereg różnych olejów, których właściwości oddziałują zarówno na sferę pielęgnacyjną, jak również zdrowotną. Olej z pestek dyni jest rozwiązaniem stworzonym do odpowiedniego nawilżenia skóry i włosów, a znacznej poprawy napięcia skóry. Skutkiem tego zmniejszeniu ulegną wszelkie rozstępy, trądzik, podrażnienia i blizny.

Olej rydzowy ma z kolei działanie hipotensyjne, opóźnia procesy starzenia, a także wyrównuje poziom glukozy we krwi. Olej kokosowy skutecznie zwalcza bakterie i wirusy, jednocześnie dodając energii i wyrównując poziom cholesterolu we krwi. Olej z ostropestu reguluje natomiast pracę wątroby i nerek, a także pozytywnie wpływa na koncentrację w codziennym funkcjonowaniu.

Zastosowanie olejów w pielęgnacji

Pielęgnacja zdrowymi olejami jest znaną i sprawdzoną praktyką, stosowaną od setek lat na całym świecie. Dzięki swoim naturalnym właściwościom skóra jest nawilżona, odżywiona, a także pozbawiona niepożądanego trądziku. W sferze kosmetycznej, bez wątpienia najlepszym rozwiązaniem będzie olej nierafinowany i tłoczony na zimno, ze względu na zwiększoną zawartość składników o właściwościach odżywczych i pielęgnujących.

Odpowiedni olej jest rozwiązaniem stworzonym do usuwania makijażu, a także wszelkich zabrudzeń, gromadzących się w ciągu dnia. W tym celu najlepiej zastosować mieszankę tłuszczu rycynowego z bazowym (przygotowanym z np. kiełków pszenicy bądź słodkich migdałów). Olej konopny z kolei sprawdzi się idealnie w pielęgnacji włosów suchych, poprzez nakładanie go na całą długość.

Zostaw Komentarz

* Imię/nazwa
* E-mail: (Not Published)
   Strona internetowa (Site url withhttp://)
* Komentarz
Przepisz kod

Przejdź do góry