Jaki olej jest najzdrowszy do smażenia? Sprawdź, czy używasz odpowiedniego

Jaki olej jest najzdrowszy do smażenia? Sprawdź, czy używasz odpowiedniego

Smażenie to najpopularniejsza obróbka termiczna. Nic dziwnego, gdyż przygotowane w ten sposób potrawy są bardzo smaczne. Nie mają jednak zbyt dobrego wpływu na Twoje zdrowie. To wszystko ze względu na duże ilości tłuszczu i wiążącą się z tym kaloryczność dań. Warto też zaznaczyć, że nie każdy tłuszcz dobrze znosi wysoką temperaturę i niekoniecznie będzie się do tego nadawał. Chcemy, byś miał tego świadomość, dlatego w dzisiejszym wpisie odpowiemy na pytanie o to, jaki olej jest najzdrowszy do smażenia? Dzięki temu będziesz mógł się przekonać, czy do tej pory korzystałeś z odpowiedniego produktu.

Dlaczego nie każdy olej może być wykorzystywany do smażenia?

Jak już wspominaliśmy, nie każdy rodzaj oleju dobrze znosi wysoką temperaturę. W związku z tym, używając nieodpowiedniego produktu, w trakcie smażenia może dojść do rozpadu tłuszczu. Powstają wówczas toksyczne dla zdrowia związki, takie jak aldehydy, ketony, czy też akroleina o działaniu mutagennym. Co więcej, gdy smażony produkt zawiera białka i węglowodany, wytwarza się również rakotwórczy akrylamid. Nie sposób przeoczyć zjawisko rozpadu tłuszczu i przekształcania związków, gdyż towarzyszy mu dym i charakterystyczny zapach. Warto więc temu zapobiegać i stawiać na oleje, które bezpiecznie można wykorzystać do obróbki termicznej.

Na co należy zwracać uwagę, wybierając olej do smażenia?

Wybierając najlepszy olej do smażenia, pod uwagę warto wziąć kilka czynników:

temperatura dymienia – temperatura dymienia to nic innego jak moment, w którym tłuszcz zaczyna się palić i wydzielać szkodliwe związki. Sama potrawa traci przy tym wartości odżywcze, a jej smak się pogarsza. To właśnie ta wartość świadczy zatem o tym, czy dany olej jest odporny na wysoką temperaturę. Najlepiej stawiać na produkty, w przypadku których temperatura dymienia wynosi co najmniej 180 stopni Celsjusza. Mimo wszystko, jeśli pojawi się gryzący dym, a tłuszcz zmieni barwę i zyska nieprzyjemny aromat, natychmiast przerwij smażenie. W takiej sytuacji, jeśli nie chcesz, aby doszło do wydzielenia się szkodliwych substancji i zmiany smaku potrawy, bezpieczniej jest wymienić olej na nowy;

skład kwasów tłuszczowych – do smażenia powinno się wybrać olej, który ma wysoką zawartość nasyconych lub jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zadbaj więc o to, by olej, który wybierzesz, miał jak najmniejszy udział tłuszczów wielonienasyconych. Nie powinien on przekraczać 15%;

poddanie oleju procesowi rafinacji – jak się okazuje, to właśnie oleje poddane rafinacji mają większą odporność na działanie wysokich temperatur.

Który olej nadaje się do smażenia?

Duże znaczenie ma w tym wypadku czas obróbki i głębokość tłuszczu, na którym będziesz przygotowywał potrawę. Przy płytkim smażeniu, które z reguły jest krótkotrwałe, najlepiej postawić na olej rzepakowy tłoczony na zimno. Jego temperatura dymienia mieści się w przedziale 130-180 stopni Celsjusza, dlatego krótka obróbka termiczna nie doprowadzi do dymienia. Przy smażeniu głębokim, a także duszeniu, konieczna jest natomiast wysoka stabilność termiczna. Wybrany przez Ciebie produkt musi więc charakteryzować się wysoką temperaturą dymienia. Właściwość tę ma rafinowany olej rzepakowy. Z drugiej strony należy pamiętać, że zawiera on tłuszcze trans, których powinno się unikać w diecie.

Bezpieczniej jest więc sięgnąć po olej kokosowy. W tym wypadku nie ma znaczenia, czy będzie on rafinowany, czy nierafinowany. Każdy z tych wariantów ma wysoki punkt dymienia. Dodatkowo 90% składu tego produktu to nasycone kwasy tłuszczowe. To też świadczy o tym, że olej kokosowy jak najbardziej nadaje się do takiej obróbki termicznej, a co więcej – smażenie na nim może być nawet długotrwałe. Z reguły nasycone kwasy tłuszczowe nie mają zbyt korzystnego wpływu na zdrowie. Zasada ta nie dotyczy jednak oleju kokosowego. Okazuje się bowiem, że nie wykazuje on negatywnego wpływu na profil lipidowy we krwi.

Jaki olej jest najzdrowszy do smażenia?

Zależy Ci na tym, aby olej, na którym smażysz, był nie tylko smaczny, ale też zdrowy i bogaty w składniki odżywcze? Spójrz więc na dostępny w naszym sklepie nierafinowany i tłoczony na zimno olej rzepakowy Oliwia Kaszubska. Ten rodzaj tłuszczu roślinnego bardzo dobrze nadaje się do smażenia. To wszystko ze względu na to, że jest odporny na działanie wysokiej temperatury i nie ulega jełczeniu. Może być więc nie tylko dodawany do potraw na zimno, lecz również wykorzystywany do smażenia, duszenia czy też pieczenia. Dzięki metodzie tłoczenia na zimno olej rzepakowy zachowuje wszystkie cenne składniki odżywcze i naturalne kwasy tłuszczowe. Ten rodzaj tłuszczu nie tylko nie ulega więc rozpadowi, lecz również wykazuje pozytywne oddziaływanie na organizm.

A jeśli chcesz jak najbardziej ograniczyć udział tłuszczów w swojej diecie, to do smażenia użyj patelni z nieprzywierającą powłoką. To pozwoli Ci dodać znacznie mniejszą ilość tłuszczu, a przygotowywane dania będą mniej kaloryczne i zdrowsze. Niezależnie od tego, na który olej się zdecydujesz, pamiętaj także, aby przed smażeniem dobrze go rozgrzać. To zmniejsza wchłanianie tłuszczu przez potrawę. Możesz również odsączyć danie z jego nadmiaru, np. przy pomocy papierowego ręcznika. Zawsze też staraj się smażyć na nowej porcji oleju – wtedy, przy stosowaniu się do opisanych wyżej zasad, nie powinno dojść do jego dymienia.

Zostaw Komentarz

* Imię/nazwa
* E-mail: (Not Published)
   Strona internetowa (Site url withhttp://)
* Komentarz
Przepisz kod

Przejdź do góry