- Kategorie
- Szukaj
-
Oleje tłoczone na zimno
Oleje tłoczone na zimno
Chcąc cieszyć się długim zdrowiem oraz zadbać o prawidłowe funkcjonowanie organizmu, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad odnośnie codziennego stylu życia. Fundamentalne znaczenie ma w tym przypadku dieta, czyli, innymi słowy, po prostu sposób odżywiania. Odpowiednio zbilansowana dieta powinna składać się z podstawowych makroskładników - węglowodanów, tłuszczów i białek, wzbogaconych o niezbędne składniki mineralne. Warto wiedzieć, że istnieją grupy produktów, wśród których znajdują się m.in. oleje tłoczone na zimno, będące najcenniejszymi pod względem prozdrowotnych właściwości tłuszczami. W naszym sklepie wybierzesz dla siebie olej tłoczony na zimno spośród kilkunastu starannie wyselekcjonowanych produktów, każdy z upraw o najwyższych standardach jakości.
Jak zacząć przygodę z olejami tłoczonymi na zimno?
Aby zacząć używać olejów tłoczonych na zimno podczas kulinarnych poczynań, warto zasięgnąć podstawowych informacji na temat cech charakterystycznych tej grupy produktów, które znacznie ułatwią ich późniejsze wykorzystanie jako dodatek do rozmaitych potraw. Główną zaletą olejów tłoczonych na zimno jest wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, bardzo ważnych z perspektywy ludzkiego organizmu, który nie jest w stanie samodzielnie ich wytwarzać, dlatego należy dostarczać odpowiednie ich ilości właśnie z pożywienia. Dodatkową zaletą tłuszczów zawartych w olejach tłoczonych na zimno jest fakt, iż są to tłuszcze pochodzenia roślinnego, zdrowsze od tłuszczów zwierzęcych, które w większości są tłuszczami nasyconymi.
Rodzaje olejów tłoczonych na zimno oraz ich charakterystyka
Olej tłoczony na zimno nie nadaje się do obróbki termicznej, a w samym procesie jego wytwarzania temperatura nie przekracza 50 stopni Celsjusza. Dla porównania, oleje, które można powszechnie spotkać na sklepowych półkach, są tłoczone w nawet 3 razy cieplejszych warunkach, a dodatkowo poddawane rafinacji (oczyszczaniu), która odbywa się w temperaturze sięgającej nawet 300 stopni Celsjusza. Kwestia obróbki cieplnej jest w przypadku tych produktów kluczowa, ponieważ niskie temperatury pozwalają zachować wszystkie najcenniejsze właściwości. Dodatkową zaletą, jaką charakteryzuje się olej nierafinowany, jest zachowanie walorów smakowych oraz zapachowych. Dzięki temu zdrowe oleje doskonale sprawdzają się jako składniki wzbogacające dania o niepowtarzalny posmak. W ofercie sklepu znajduje się wiele rodzajów naturalnych olejów zimnotłoczonych, odznaczających się wysoką jakością.
Olej z wiesiołka i olej z czarnuszki
Jeżeli chodzi o zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych, w oleju z wiesiołka znacznie przeważa kwas linolowy. Olej z wiesiołka, podobnie jak inne zdrowe oleje, wykazuje silne działanie prozdrowotne. Polecany jest dla osób zmagających się z problemami skórnymi w postaci trądziku, a także m.in. wspomaga proces odchudzania oraz pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Jest składnikiem wielu kosmetyków, a dodatkowo świetnie sprawdza się w kuchni jako składnik zup, sałatek, surówek, kanapek i wielu innych. Olej z czarnuszki natomiast kojarzony jest głównie z dobroczynnym wpływem na stan skóry czy włosów w wyniku stosowania zewnętrznego. Można go jednak z powodzeniem wykorzystywać jako dodatek do potraw, przy czym na początku warto odmierzać mniejsze ilości z uwagi na jego bardzo charakterystyczny i intensywny smak oraz zapach.
Olej lniany
Olej lniany jest produktem, który poleca się w zasadzie każdemu, kto chciałby podnieść w swojej codziennej diecie zawartość składników wykazujących pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Jest on bowiem istną skarbnicą zdrowia, potwierdzono jego pozytywne działanie na serce i układ krwionośny, a jego najbardziej cenionymi właściwościami są: pomoc w zwalczaniu nadciśnienia, przyspieszenie procesu gojenia się ran, obniżenie poziomu cholesterolu, poprawa kondycji skóry, a nawet wsparcie w zaburzeniach endokrynologicznych, takich jak PCOS. Nie bez powodu olej lniany stanowi podstawę diety dr Budwig, która stworzona została głównie w celu zapobiegania potencjalnym chorobom nowotworowym.
Olej rzepakowy i olej słonecznikowy
Zarówno olej rzepakowy, jak i olej słonecznikowy kojarzą się głównie z produktami, które można bez problemu znaleźć w każdym sklepie z artykułami spożywczymi. Są to jednak oleje poddawane silnej obróbce termicznej, czyli jednocześnie pozbawione większości najcenniejszych substancji. Nasz sklep oferuje natomiast szeroki wybór nierafinowanych, zimnotłoczonych olejów z rzepaku i słonecznika, które stanowią doskonałą alternatywę dla tych dobrze wszystkim znanych, rozpowszechnionych wersji. Co prawda nie nadają się one do smażenia, aczkolwiek zawsze znajdą swoje miejsce w kuchni, będąc przy tym o wiele bardziej wartościowe dla zdrowia człowieka.
Olej z ostropestu i olej rydzowy
Ostropest plamisty, z którego wytwarzany jest olej, to bardzo popularny gatunek rośliny, chętnie wykorzystywany w ziołolecznictwie. Za sprawą wartościowych kwasów tłuszczowych nienasyconych, sam olej z ostropestu traktowany jest jako suplement diety. Dzięki neutralnemu smakowi i zapachowi, w prosty sposób można go wkomponować w wiele potraw, takich jak sałatki i surówki, majonezy oraz rozmaite pasty. Olej rydzowy, zwany również olejem z lnianki, wytwarzany jest natomiast z nasion lnicznika siewnego, a jego regularne stosowanie może skutkować zdecydowaną poprawą zarówno samopoczucia i ogólnego stanu zdrowia, jak i wyglądu, na co wpływ będą mieć (poza kwasami omega-3 i omega-6) m.in. spore ilości witamin z grupy A, B i E. Cechą charakterystyczną, istotną w szczególności z punktu widzenia kulinarnego, jest jego wyczuwalny cebulowy lub orzechowy posmak.
Olej z pestek dyni i olej konopny
Olej z pestek dyni, podobnie zresztą jak same pestki dyni spożywane w formie ziaren, wykazuje zbawienny wpływ na wszelkiego rodzaju problemy skórne, a przede wszystkim zmiany o charakterze trądzikowym. Z tego powodu warto stosować go od zewnątrz, wmasowując w problematyczne miejsca. Olej z pestek dyni zawiera głównie kwasy tłuszczowe nienasycone, a dodatkowo dużo witamin i składników mineralnych, do których zalicza się m.in. selen, potas i cynk. W kuchni olej z pestek dyni dodawać można do chleba, sałatek, warzyw, a nawet deserów! Jest on jednym z najciemniejszych olejów i odznacza się lekko orzechowym smakiem. Olej konopny pozyskiwany z konopii siewnej jest produktem dosyć kontrowersyjnym, mimo braku zawartości substancji psychoaktywnych. Niemniej jednak cieszy się on coraz większą popularnością, a wiele osób wskazuje go jako przyczynę pozbycia się najrozmaitszych dolegliwości.