- Kategorie
- Szukaj
-
Pasty orzechowe
Pasta orzechowa
Zdrowe jedzenie nie musi być niesmaczne! Pasta orzechowa to źródło zdrowych tłuszczów, a w diecie wegańskiej zapewnia odpowiednią podaż białka - 3 łyżki masła orzechowego to już jedna trzecia zalecanej dziennej porcji białka. Wszystkie pasty dostępne w naszym sklepie zawierają 100% orzeszków ziemnych prażonych, bez zbędnych dodatków, utwardzonych tłuszczów roślinnych czy cukru. Dostępne są zarówno w wersji crunchy z kawałkami orzechów, jak i smooth, idealne jako dodatek do wypieków lub potraw.
Jakie masło orzechowe wybrać?
Gdy chcemy zdrowo się odżywiać, zwracajmy uwagę na skład artykułów spożywczych. Zdrowe masło orzechowe nie zawiera w swoim składzie nic poza orzechami. Dbamy o jakość naszych produktów, dlatego nasze pasty produkowane są wyłącznie z dobrej jakości orzeszków ziemnych. Wszelkie dodatki w postaci oleju palmowego, konserwantów, cukrów, soli lub innych polepszaczy smaku nie są potrzebne — masło orzechowe 100% jest z natury trwałe i smaczne. Tylko wybierając naturalną, czystą pastę orzechową mamy pewność, że dostarczamy naszemu organizmowi zdrowych składników. Staramy się dopasować naszą ofertę do potrzeb klientów, dlatego masła orzechowe są dostępne nie tylko w słoikach o różnych pojemnościach, ale i w dwóch wersjach: gładkiej lub z kawałkami orzechów. Tym sposobem każdy może wybrać coś dla siebie. Z troski o środowisko, nasze masła pakowane są w szklane słoiki.
Krem orzechowy — źródło wartościowych składników odżywczych
Orzeszki ziemne oraz produkty z nich zrobione są przede wszystkim źródłem zdrowych tłuszczów, ale nie tylko. Bardzo często pasta orzechowa 100% jest składnikiem diety sportowców, bo dostarcza dużo energii, a także zawiera argininę, pomocną przy regeneracji po intensywnym wysiłku fizycznym. Masło z orzeszków arachidowych dostarcza także magnez — zapotrzebowanie na ten pierwiastek zwiększa, jeśli trenujemy intensywnie, ale również gdy prowadzimy stresujące życie. Wśród innych wartościowych składników znajdziemy między innymi: potas, wapń, witaminy z grupy B, fosfor i selen.
Kolejną grupą osób, w których kuchni nie powinno zabraknąć pasty orzechowej, to weganie i wegetarianie. Osoby takie często mają problem z prawidłową zawartością białka w diecie, tymczasem krem orzechowy dostarcza sporo wartościowego białka roślinnego — w 15 g masła znajdziemy średnio 3,8 g białka. Oprócz tego zawiera wiele witamin oraz błonnik. Choć jest kaloryczne, może być także dobrym sprzymierzeńcem osób na diecie — masło orzechowe jest sycące i może zaspokoić zachcianki na inne, niezdrowe przekąski.
Pozytywny wpływ masła orzechowego na nasz organizm
Włączając pastę orzechową 100% do naszej diety, możemy liczyć na szereg korzyści zdrowotnych. Regularne spożywanie masła orzechowego może przyczynić się do poprawienia stanu odżywienia organizmu, zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób serca i układu krwionośnego i wystąpienia cukrzycy typu 2. Pozytywny wpływ na pracę serca i regulację poziomu cukru we krwi zapewnia obecność przeciwutleniaczy. Równie zbawienny wpływ na obniżenie stężenia glukozy we krwi ma duża ilość błonnika zawarta w maśle. Pasta orzechowa jest również polecana dla osób pracujących umysłowo i uczących — zawartość magnezu wspomaga pracę układu nerwowego i pozytywnie wpływa na zdolność do koncentracji.
Jak używać pasty orzechowej?
Masło z orzeszków ziemnych jest neutralne w smaku i doskonale komponuje się zarówno na słodko, jak i na słono. Do czego możemy używać masła orzechowego w kuchni? Krem orzechowy z kawałkami orzechów (crunchy) najczęściej używamy jako smarowidło na kanapki z dżemem, do gofrów, racuchów albo jako dodatek do owsianki. Z kolei na bazie gładkiego masła możemy upiec pyszne ciasteczka, np. z płatków owsianych. Gdy zamienimy w przepisie cukier na jego zdrowy odpowiednik jak ksylitol lub erytrytol, uzyskamy alternatywę do tradycyjnych słodkości, którą możemy się zajadać bez wyrzutów sumienia. Pasta orzechowa w połączeniu z daktylami służy także do robienia smakowitego wegańskiego karmelu. U osób trenujących łyżka masła orzechowego nada się idealnie jako dodatek do potrenigowych koktajli, gdy chcemy zwiększyć przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i zwiększyć ilość białka.
Pasta orzechowa nadaje się także znakomicie do dań wytrawnych. Sprawdza się jako zagęszczacz do sosów do sałatek oraz do mięs. Łagodny smak masła dobrze pasuje do lekkich mięs, jak np. kurczak. Masło orzechowe to także nietypowy, ale bardzo smaczny dodatek do zup — popularne połączenie to afrykańska zupa ze słodkich batatów, pomidorów i pasty orzechowej.