- Kategorie
- Szukaj
-
Witaminy i minerały dla bydła
Witaminy dla bydła
Witaminy pełnią zasadniczą rolę w utrzymaniu zdrowia bydła. Dobry hodowca nie powinien zapominać, że wzbogacanie diety zwierząt w witaminy jest po prostu koniecznością, ponieważ, w większości witaminy nie są syntetyzowane w organizmie, a pasze naturalne zawierają ich bardzo niewiele lub nie zawierają wcale. Dlatego, od lat, specjaliści pracują nad przygotowaniem najlepszych sposobów suplementacji witamin w żywieniu bydła.
Do czego są potrzebne witaminy?
Witaminy, znane pod tą nazwą od 1912 r., to związki organiczne, niezbędne do życia i rozwoju każdego żywego organizmu. Ich obecność w organizmie zwierzęcia gwarantuje właściwy wzrost, zdrowie, płodność, co przekłada się pozytywnie na wyniki produkcyjne, zaś umiejętne zwiększanie dawek podawanych witamin może m.in. podwyższyć wydajność krów mlecznych czy zwiększać przyrost masy bydła opasowego. Witamin jest wiele i ich oddziaływanie jest różnorodne. Naukowcy wykazali, jak poszczególne witaminy wpływają na dobrostan zwierząt, znane są także negatywne konsekwencje ich niedoboru.
Witaminy, ze względu na rozpuszczalność, dzielą się na rozpuszczalne w tłuszczach (litofilne) i rozpuszczalne w wodzie (hydrofilne).
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to:
- witamina A - wpływa na rozpłód, wzrok, odporność, jej niedobór skutkuje wieloma schorzeniami bydła,
- witamina D - stymuluje rozwój kości, działa przeciwkrzywicznie,
- witamina E - wpływa na przemianę materii i przyswajanie aminokwasów, jest naturalnym biologicznym przeciwutleniaczem,
- witamina K - wspiera krwiotwórczość, zmniejsza wzmacnia odporność na choroby jelitowe.
Grupa witamin hydrofilnych to witaminy z grupy B, szczególnie niezbędne dla zdrowia krów mlecznych, oraz witamina C:
- witamina B1 (tiamina) - reguluje przemianę materii, wspiera rozwój zwierząt intensywnie rosnących,
- witamina B2 (ryboflawina) - pełni istotną rolę w procesach przemiany węglowodanów, białek i tłuszczów, jest składnikiem różnych enzymów. Znaleźć ją można we wszystkich komórka zwierzęcego organizmu,
- witamina B3 (niacyna) - uczestniczy we wszystkich reakcjach zachodzących w komórkach jako źródło energii, poprawia stan skóry i okrywy włosowej,
- witamina B4 (cholina) - pozytywnie wpływa na rozwój i stan układu nerwowego,
- witamina B5 (pantotenian wapnia) - jest uczestnikiem wielu procesów zachodzących w zwierzęcym organizmie; uczestniczy w przemianie materii, wspiera rozwój, oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i skóry.
- witamina B6 (pirydoksyna) - uczestniczy w przemianie białkowej, zapobiega anemii, przeciwdziała zaburzeniom w układzie nerwowym, oraz stanom zapalnym skóry, wspiera odporność organizmu.
- witamina B7 (biotyna) - poprawia trawienie, reguluje stan błon śluzowych, poprawia stan skóry i okrywy włosowej.
- witamina B8 (inozytol) - wpływa na pobudliwość zwierząt, działa antystresowo, zapobiega stłuszczeniu wątroby,
- witamina B12 (kobalamina) - jest krwiotwórcza, uczestniczy w procesach przyswajania innych niezbędnych substancji i związków chemicznych, wspiera dobrostan psychiczny bydła, reguluje przebieg impulsów nerwowych.
Jak skutecznie i bezpiecznie podawać witaminy dla bydła?
Stosowanie witamin u bydła nie wymaga konsultacji z lekarzem weterynarii. Hodowca może sam kontrolować, jakie i kiedy witaminy włączy do diety zwierzęcia. Warto jednak wcześniej zapoznać się z zaleceniami specjalistów i producentów, którzy bardzo starannie przygotowują skład proponowanych preparatów. Powszechnie stosowane są preparaty płynne, które mogą być podawane z paszą, lub z wodą. Istnieją także preparaty w formie stałej, które z powodzeniem mogą być dodawane do codziennej porcji karmy. Dostępne są np. mieszanki paszowe w formie wiaderka lizawki - bardzo lubiane przez młode bydło - stosowane zarówno w hodowli wielostanowiskowej, jak i na wybiegach i pastwiskach.
Każdy z produktów, zawierających witaminy dla bydła, jest opatrzony szczegółową instrukcją, wskazującą sposób podawania, powiązany z warunkami życia zwierzęcia. Określającą okres podawania w zależności od fazy życia osobnika, a przede wszystkim opisującą precyzyjnie efektywne i bezpieczne dawkowanie. Warto tym pamiętać, choć nie zanotowano przypadków schorzeń wywołanych podaniem nadmiernej ilości witaminy.