- Kategorie
-
Pro Acid Pack Pigs 5 kg
Zakwaszacz o najwyższym poziomie stężenia kwasów, to idealne połączenie efektywności działania z ekonomią stosowania w hodowli trzody.
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 15 |
Dostępność | Mało 19 szt. |
Waga | 5 kg |
Kod kreskowy | |
EAN |
Zamówienie telefoniczne: 506325315
Zostaw telefon |
Pro Acid Pack Pigs jest mieszanką paszową uzupełniającą składająca się z 7 kwasów organicznych w postaci płynnej o bardzo silnej koncentracji oraz wysokim stopniu współdziałania poszczególnych składników. Dzięki temu wzrasta efektywność przy jednoczesnym obniżeniu zastosowanej dawki.
Charakterystyka substancji wchodzących w skład preparatu:
Kwas ortofosforowy:
To najmocniejszy kwas obniżający pojemność buforową paszy o najniższym punkcie dysocjacji wynoszącym pK: 2.1.Charakteryzuje się najniższym pH wśród kwasów stosowanych w żywieniu, przez co przyśpiesza dysocjacje. Ma największy wpływ na obniżenie wartości buforowej paszy.
Jest źródłem wysoce przyswajalnego fosforu (ma to szczególne znaczenie w dietach bezmączkowych). Zawiera składniki kwasów nukleinowych (DNA, RNA). Współdziała z kwasem cytrynowym, poprawiającym smakowitość paszy. Ogranicza rozwój patogenów E.Coli, Salmonella, Staphylococcus, ponieważ optimum pH do ich rozwoju wynosi: 6-8. Dzięki zastosowaniu kwasu fosforowego następuje poprawa strawności paszy i wykorzystania makro i mikroelementów.
Kwas mrówkowy
Jako najmocniejszy, a także charakteryzujący się bardzo silnym działaniem antybakteryjnym i przeciwko drożdżom, odgrywa znaczącą rolę w żywieniu. Dzięki obu tym kwasom można skutecznie chronić pojedyncze komponenty paszowe oraz mieszanki przed Salmonellą.
Zastosowanie kwasu mrówkowego u młodych zwierząt prowadzi do poprawienia ich wydajności wzrostu. Przez obniżenie pH ilość bakterii typuE. Coli w paszy ulega redukcji, co prowadzi do ograniczenia ich nadmiernej ilości u zwierząt. Anion kwasowy wykazuje w przewodzie pokarmowym działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne, co prowadzi do zmniejszenia strat składników pokarmowych, a tym samym do optymalnego wykorzystania paszy. Prowadzi to do zmniejszenia problemów z trawieniem i częstotliwości występowania biegunek.
Kwas mlekowy:
Stosowany kwas mlekowy to odmiana prawoskrętna, która dominuje w płynach ustrojowych oraz tkankach ludzi i zwierząt. Odmiana prawoskrętna kwasu mlekowego jest metabolizowana od 4 do 10 razy szybciej niż lewoskrętna. Energia wytworzona ze spalania kwasu mlekowego jest magazynowana pod postacią glikogenu. Podczas chorób zwierząt zachodzi zjawisko dysbiozy: zaburzenie równowagi mikroflory na korzyść flory patogennej. Dysbioza jest również efektem długotrwałej kuracji antybiotykowej. Kwas mlekowy stwarza warunki eubiozy, korzystnej dla rozwoju bakterii Laktobacillus współtworzących odporność GALT.
Kwas octowy:
Należy do grupy kwasów bezpośrednio wpływających na mikroflorę bakteryjną. Oprócz zdolności obniżania pH środowiska bezpośrednio hamuje namnażanie się bakterii patogennych, co jest szczególnie ważne przy nierozwiniętym przewodzie młodych zwierząt. Korzystnie wpływa na stabilność tlenową, wspomaga procesy fermentacyjne w jelicie cienkim i grubym.
Kwas cytrynowy:
Stymuluje wydzielanie enzymów trzustkowych. Działa przeciwutleniająco (tworzy związki kompleksowe z kationami metali o zmiennej wartościowości takimi, jak żelazo i mangan, ograniczając ich prooksydacyjne działanie). Nadaje dobre walory smakowe paszy.
Kwas sorbowy:
Inhibitor pleśni i bakterii. Kwas sorbowy stwarza niekorzystne warunki dla rozwoju mikroflory saprofitycznej i chorobotwórczej, przez co ogranicza występowanie biegunek. Poprawia wykorzystanie paszy, zwiększa przyrosty masy ciała zwierząt oraz poprawia ich zdrowotność. Bardzo trwały w obróbce termicznej. Stymuluje rozwój bakterii kwasu mlekowego.
Kwas jabłkowy:
Działa stymulująco na działanie enzymów trawiennych, jest czynnikiem wzmacniającym smak, wspomaga działanie przeciwutleniaczy
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCFA):
Występują naturalnie w mleku matki - wykazują działanie antybakteryjne w stosunku do szkodliwych bakterii m.in.: Salmonella, E.coli, Compylobakter, Clostridium, Streptococcus.
Kwasy MCFA pobudzają regenerację nabłonka i poprawiają wchłanianie składników pokarmowych; zapobiegają stanom zapalnym jelit.