W ostatnich latach znacząco zwiększyła się popularność hodowli bydła mięsnego. Ma to związek z otwarciem nowych rynków oraz coraz większą świadomością społeczeństwa, co do zalet wołowiny. Doceniona została nie tylko za walory smakowe, ale również dużą wartość odżywczą. Krowy mięsne nie są tak wymagające, jak krowy mleczne, a koszty ich utrzymania są znacznie niższe. Utworzenie stada jest więc bardzo kuszącą opcją. W poniższym wpisie postaramy się podpowiedzieć, jak zacząć hodowlę bydła mięsnego.
Hodowla bydła mięsnego – jak zacząć?
Zanim przystąpisz do utworzenia stada, musisz bardzo dokładnie przeanalizować kwestie finansowe. Przede wszystkim miej świadomość tego, że jest to inwestycja, która początkowo nie przynosi żadnych zysków. Wymaga jednak pewnego wkładu finansowego. Konieczny jest bowiem zakup bydła. Jeśli chcesz, aby koszty się zwróciły, to musisz mieć co najmniej 20 krów. Realna opłacalność tego przedsięwzięcia tak naprawdę pojawia się dopiero przy większych stadach. Największe korzyści osiągają gospodarstwa posiadające dużą ilość gruntów. Mogą one wypasać zwierzęta od wczesnej wiosny do późnej jesieni, a to znacznie minimalizuje koszty utrzymania.
Dwa sposoby na stworzenie stada
Po wnikliwej analizie przychodzi czas na urzeczywistnienie swojego pomysłu. Rozpocznij więc od stworzenia stada. Możesz to zrobić na dwa sposoby.
Pierwszy z nich jest prosty, szybki, lecz również droższy. Polega na zakupie czystorasowego materiału hodowlanego. Do wyboru masz różnorodne rasy. Najlepiej dopasować je pod względem wymagań. Przede wszystkim zadaj sobie pytanie, jakie warunki jesteś w stanie zapewnić zwierzętom.
Jeśli jednak dysponujesz stadem krów mlecznych, to możesz też skorzystać z drugiego sposobu. Wówczas znacznie zminimalizujesz poniesione koszty. Działanie to jest jednak bardzo czasochłonne i wymaga ogromnej cierpliwości. Opiera się na krzyżowaniu krów mlecznych z buhajami ras mięsnych. Tym sposobem w pierwszym pokoleniu uzyskujesz 50% rasy mięsnej, a w drugim już 75%. Byczki możesz przeznaczyć na sprzedaż, a cieliczki wykorzystać do dalszego powiększania stada i wypierania niepożądanych genów.
Pierwsze krycie
Jeśli chcesz zacząć hodowlę bydła mięsnego, to należałoby jeszcze powiększyć stado. W tym wypadku ponownie możesz skorzystać z dwóch sposobów. Pierwszy z nich to inseminacja, natomiast drugi to buhaj, który cały czas przebywa w stadzie. Jeśli zależy Ci na płodności, to zdecydowanie lepszą opcją będzie obecność buhaja. Tutaj jednak również wymaga się stada co najmniej 20 krów. W przeciwnym razie nie będzie to opłacalne. Zwierzę może być użytkowane przez 3 lata.
Pierwsze krycie najlepiej przeprowadzać w sezonie letnim. Wówczas wycielenia się będą przypadały na początek następnego roku. W ten sposób cielęta będą dobrze przygotowane do pastwiska. W rezultacie zauważysz wyższe przyrosty. Cielęta odsadza się od krów na jesień podczas powrotu do obory. Można je sprzedać, zostawić do dalszego opasania bądź na remont stada.
Czego będziesz potrzebować przy hodowli bydła mięsnego?
Aby rozpocząć hodowlę bydła mięsnego, musisz mieć do tego odpowiednie warunki. Niezbędny będzie przede wszystkim prawidłowo dopasowany sprzęt i maszyny, które pozwolą utrzymać zwierzęta w dobrostanie. Nie obędzie się też bez gruntownej wiedzy teoretycznej. Bydło mięsne znacznie różni się od bydła mlecznego. Dotyczy to zarówno potrzeb fizjologicznych, jak i behawioralnych.
Stanowisko
Należy zacząć od tego, że krowy mięsne doskonale znoszą niskie temperatury. Nie musisz więc dysponować szczelną oborą, gdyż wystarczy zadaszona wiata zabudowana z jednej strony ścianą. Wyjątkiem jest jedynie wycielanie się krów w silne mrozy. Zastanów się nad tym, czy chcesz zastosować system wolnostanowiskowy, czy uwięziowy. Pierwsza opcja jest zdecydowanie bardziej przyjazna dla zwierząt. Pamiętaj jednak, że kojce powinny mieć odpowiednio dużą powierzchnię. To pozwoli krowom oddalić się na bezpieczną odległość w razie potencjalnego zagrożenia. Jest to niezwykle istotne, gdyż bydło mięsne ma bardzo silny instynkt macierzyński i obronny. Istnieje też współpraca pomiędzy poszczególnymi osobnikami. Wobec tego warto zadbać o odpowiednie warunki, a wtedy osobniki staną się łagodniejsze i bardziej ufne.
Wybieg
Niezależnie od wybranego przez Ciebie systemu, bydło powinno mieć stały dostęp do wybiegu. Właśnie z tego względu wielu hodowców decyduje się na swobodny wypas, przy którym stado utrzymywane jest w budynku jedynie podczas zimy. Takie rozwiązanie niesie za sobą wiele zalet. Oszczędzasz czas na oczyszczanie obory i dostarczanie jedzenia. Poprawia się również funkcjonowanie stada – krowy są lepiej pokrywane przez buhaja, przebieg ciąży staje się lżejszy, a cielaki są zdrowsze.
Utrzymanie i pielęgnacja
Jeżeli już zdecydowałeś się na rozpoczęcie hodowli bydła mięsnego, to powinieneś zatroszczyć się również o odpowiednie warunki utrzymania i pielęgnacji. Wymagana jest przede wszystkim głęboka ściółka oraz pełnowartościowa pasza. Sprawdź więc, czy masz do niej dostęp, jeszcze zanim zakupisz zwierzęta. Nie zapominaj też o dostarczaniu związków mineralnych i witamin. Wówczas pasza zostanie lepiej wykorzystana. Co za tym idzie, zwiększą się przyrosty masy ciała, a tym samym skróci się okres tuczu. Odpowiednie dodatki znajdziesz w asortymencie naszego sklepu.
Bydło mięsne najintensywniej przybiera przez pierwsze 15-18 miesięcy życia. Odpowiednia suplementacja i pełnowartościowy pokarm jest zatem jednym z najważniejszych elementów efektywnej hodowli. Mieszanki muszą być bogate w białko i mikroelementy. Powinny zapewniać też odpowiednie zbilansowanie energetyczne. Takie skomponowanie pokarmu wpłynie na prawidłowy wzrost oraz zmniejszy podatność zwierząt na choroby.