Olej kokosowy to niezwykle uniwersalny produkt, który można wykorzystać na wiele sposobów, szczególnie w kuchni. Cieszy się ogromną popularnością ze względu na moc składników odżywczych i prozdrowotnych właściwości – spożywanie go wiąże się z licznymi korzyściami dla organizmu. O jego pozytywnym wpływie na zdrowie jest dość głośno, jednak nadal wiele osób nie wie, jak i z czym można go jeść. W poniższym wpisie pokażemy Ci, jak dodać olej kokosowy do swojej diety!
Dlaczego warto włączyć olej kokosowy do codziennej diety?
Olej kokosowy wyróżnia się licznymi właściwościami, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Dlatego też na stałe zagościł w domach, a zachęca do tego wiele możliwości wykorzystania go – nie tylko w kuchni, ale i w zabiegach pielęgnacyjnych. Do najważniejszych jego właściwości możemy zaliczyć:
– działanie antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze,
– wspomaganie procesów trawienia,
– zapobieganie chorobom serca i redukcja “złego” cholesterolu,
– wsparcie w odchudzaniu,
– wspieranie leczenia cukrzycy typu II i choroby Alzheimera,
– zapobieganie osteoporozie.
Olej z kokosa powinien być spożywany zarówno przez dzieci, jak i osoby starsze. Dorośli doceniają jego szerokie zastosowanie, a sportowcy widzą w nim cennego pomocnika podkręcającego metabolizm.
Jak dużo oleju kokosowego można jeść dziennie?
Choć olej kokosowy jest uznawany za zdrowy, musisz pamiętać, by stosować go z umiarem. Aby móc cieszyć się jego pozytywnym wpływem na organizm, wystarczy włączyć do diety optymalną ilość, czyli około 30 ml dziennie, co odpowiada 2 łyżkom stołowym. Spożywanie takiej dawki pozwoli Ci poprawić tzw. markery zdrowia, a także zredukować obwód talii. Oczywiście najlepiej nie pomijać w diecie innych, równie zdrowych tłuszczów.
Jeżeli dopiero zaczynasz swoją kulinarną przygodę z olejem kokosowym, rozpocznij spożywanie go od nieco mniejszej dawki. W pierwszym tygodniu stosowania 1 łyżka stołowa dziennie w zupełności wystarczy. Następnie stopniowo zwiększaj dawkę – dzięki temu unikniesz mdłości.
Olej kokosowy – jak jeść?
Choć stosowanie oleju kokosowego w kuchni jest obecnie bardzo popularne, wiele osób nie wie, jak go jeść. Niektórzy błędnie klasyfikują go jako tłuszcz nadający się jedynie do smażenia – to błąd! Istnieje wiele sposobów na to, aby wykorzystać w kuchni olej kokosowy – zatem jak go jeść? Czytaj dalej – przygotowaliśmy kulinarne wskazówki.
Olej kokosowy jako samodzielna przekąska
Nie musisz być ekspertem kulinarnym, aby móc korzystać z prozdrowotnych właściwości oleju kokosowego. Czy wiesz, że możesz jeść go solo? To najprostszy i najbardziej efektywny sposób. Jeżeli próbujesz stracić nadprogramowe kilogramy lub masz problem z podjadaniem niezdrowych, bardzo kalorycznych przekąsek, zamień je na łyżkę oleju z kokosa. Szybko zaspokoisz głód, a ochota na podjadanie minie. Takie rozwiązanie jest szczególnie polecane sportowcom – zazwyczaj konieczne jest pozbycie się tzw. głodu energetycznego. Olej kokosowy doskonale się do tego nadaje.
Gotuj i smaż z olejem kokosowym
Olej kokosowy świetnie sprawdza się jako dodatek do gotowania i smażenia. To podstawowy składnik uwielbianej kuchni azjatyckiej, ale nie tylko – dzięki jego uniwersalności, można w niemal każdym przepisie zastąpić inny tłuszcz olejem z kokosa w proporcjach 1:1.
Około 90% składu oleju kokosowego stanowią nasycone kwasy tłuszczowe. Co więcej, ma on wysoki punkt dymienia – około 175℃, dlatego też świetnie nadaje się do obróbki w wysokiej temperaturze. Z czym jeść olej kokosowy w takim wydaniu? Doskonale smakuje we wszystkich odsłonach – na słodko i w połączeniu ze smakami wytrawnymi. Możesz wykorzystać go nawet jako składnik marynaty do mięsa.
Herbata i kawa z dodatkiem oleju z kokosa
Czy wiesz, że olej kokosowy możesz dodać do ulubionej kawy lub herbaty? To pyszna alternatywa dla napoju w wersji Bulletproof, czyli kawy zmieszanej z masłem. W naszej kulturze jednak częściej pije się ją z dodatkiem krowiego mleka, które także można zastąpić olejem kokosowym. Uznaje się, że spożycie jednej kawy wzbogaconej o olej kokosowy zmniejsza apetyt, ale także:
– wspomaga pracę układu odpornościowego,
– naturalnie pobudza koncentrację,
– dostarcza do organizmu wiele witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, np. A, D, E i K.
Olej kokosowy zamiast masła
Kulinarne eksperymenty to nie Twoja bajka? Nic nie szkodzi – możesz wykorzystać potencjał oleju kokosowego w najprostszy możliwy sposób, czyli zastąpić nim klasyczne masło. Kanapki z olejem będą smaczniejsze i z pewnością zdrowsze. Jeżeli używasz margaryny do smażenia lub pieczenia, również zamiast niej warto wykorzystać olej z kokosa. Dobrze komponuje się zarówno ze słodkimi smakami, jak i z tradycyjnymi wędlinami.
Słodkości na oleju kokosowym – czy to możliwe?
Pieczenie ciast to Twoja pasja? W tym obszarze olej kokosowy również znalazł swoje miejsce. Możesz wykorzystać go jako odrębny składnik słodkości – występuje w wielu ciekawych recepturach. Ma też jednak inne zastosowanie. Jeżeli nie układasz na formie papieru do pieczenia, a musisz ją czymś natłuścić, olej kokosowy świetnie się do tego nada!
Jak jeść olej kokosowy? Jako zamiennik cukru
Nikt nie ma już wątpliwości, że cukier nie jest niezbędnym składnikiem diety. Warto zminimalizować jego spożycie, ponieważ jest odpowiedzialny za wiele schorzeń. O jego wpływie na otyłość i postępującą próchnicę zębów nikogo nie trzeba przekonywać. Warto zatem znaleźć nieco zdrowszą alternatywę dla tego produktu. Do grupy ciekawszych zdecydowanie można zaliczyć olej kokosowy. Dobrze komponuje się zarówno z ziołowymi naparami, jak i z klasyczną herbatą.
Dodatek do koktajli, sałatek i domowej owsianki
Wyżej wspomnieliśmy o możliwości spożywania oleju kokosowego na surowo. Jeżeli jedzenie go łyżką nie do końca Ci odpowiada, warto potraktować go jako dodatek do najprostszych potraw. Dobrze smakuje z sałatkami i koktajlami. Możesz wykorzystać olej kokosowy nawet do porannej owsianki. To bomba energetyczna, która zapewni Ci siłę na cały, wymagający dzień. Taki zestaw jest szczególnie polecany przed lub po intensywnym treningu fizycznym.
Olej kokosowy – z czym jeść? W jakim wydaniu smakuje najlepiej?
Wiesz już, że olej kokosowy należy do uniwersalnych dodatków – świetnie komponuje się z potrawami przyrządzonymi na słodko i doskonale smakuje z daniami wytrawnymi. Z czym jeść olej kokosowy, aby w pełni skorzystać z jego prozdrowotnych właściwości? W dalszej części wpisu przygotowaliśmy kilka najlepszych przepisów z olejem kokosowym w roli głównej – koniecznie je wypróbuj!
Herbata kakaowa z kokosem
Chcesz umilić sobie chłodniejsze, jesienne popołudnie? Postaw na nieco inną odsłonę ulubionej herbaty. Przygotuj następujące składniki:
– 1 łyżeczka czarnej herbaty,
– 1 łyżeczka kakao w proszku,
– 0,25 szklanki mleka,
– 1 łyżeczka oleju kokosowego,
– miód.
Zagotuj wodę. Dodaj do niej herbatę i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut. Wlej mleko i doprowadź do wrzenia. Po zdjęciu z ognia odcedź herbatę przez sito. Pora na dodanie pozostałych składników – wymieszaj je dokładnie. Smacznego!
Przepyszny początek dnia z domową nutellą
Poszukujesz inspiracji na pyszne i energetyczne śniadanie? Postaw na domową nutellę z dodatkiem oleju kokosowego. Potrzebujesz takich składników, jak:
– 150 g orzechów laskowych,
– 3 łyżki kakao w proszku,
– 2 łyżki oleju kokosowego,
– 0,5 puszki mleczka kokosowego,
– szczypta soli.
Rozgrzej piekarnik do 160℃ i włóż do niego na 15 minut wyłożone na blaszce orzechy. Następnie pozbądź się z nich jak największej ilości skórki i zmiksuj je aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodawaj stopniowo mleczko kokosowe i pozostałe składniki. Przełóż krem do małego słoika i przechowuj go w lodówce.
Zupa curry z warzywami i olejem kokosowym
Nietuzinkowy, kokosowy smak to znakomita baza dla kuchni azjatyckiej i orientalnej. Ciekawe połączenie dla Twoich kubków smakowych uzyskasz, przyrządzając zupę z warzywami, curry i olejem z kokosa. Oto składniki:
– 1 litr warzywnego wywaru,
– 700 g soczewicy,
– 1 puszka ananasów,
– 1 biała część pora,
– 5 marchewek,
– 1 szklanka mleka sojowego,
– 2 łyżki oleju kokosowego,
– 1 łyżka sosu sojowego,
– curry, sól i pieprz.
Rozgrzej olej kokosowy. Zetrzyj na tarce marchewki, a następnie smaż je przez około minutę. Dodaj starty por i podsmażaj całość przez około 2 minuty. Zalej zawartość garnka wywarem warzywnym. W kolejnym kroku dodaj curry, soczewicę i pokrojonego ananasa. Wymieszaj wszystko, zagotuj i duś pod przykryciem około 5 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj mleko sojowe, sos sojowy i przyprawy do smaku. Pyszna, rozgrzewająca zupa gotowa!
Kokosowy kurczak
Najprostsze rozwiązania są najlepsze. Aby odkryć potencjał oleju z kokosa, wystarczy wypróbować banalnie prosty przepis z kurczakiem w roli głównej. Przygotuj:
– 2 średnie piersi z kurczaka,
– 1 jajko,
– 5 łyżek bułki tartej,
– 1 łyżkę oleju kokosowego,
– garść wiórków kokosowych,
– sól.
Pokrój kurczaka na niewielkie kawałki. Obtocz je w jajku i bułce tartej z wiórkami kokosowymi. Rozgrzej na patelni olej kokosowy i wrzuć na nią kurczaka. Możesz przyprawić całość niewielką ilością soli. Smaż do momentu, aż kurczak się zarumieni. Podawaj z ulubionymi warzywami.
Racuchy z jogurtem i olejem kokosowym
Słodkie, smażone placuszki uwielbiają wszyscy, szczególnie dzieci. Racuchy z jogurtem sprawdzą się na szybkie śniadanie lub pyszny, zdrowy podwieczorek. Potrzebujesz:
– dużego, ulubionego jogurtu,
– 3 łyżek mąki, najlepiej orkiszowej,
– 1 jajka,
– 1 niedużego banana,
– 2 łyżek oleju kokosowego.
Pokrój banana na mniejsze części i rozgnieć go widelcem. Następnie wymieszaj go z jogurtem, mąką i jajkiem, aż do uzyskania konsystencji gęstego ciasta. Rozgrzej olej kokosowy na patelni. Wylewaj na nią ciasto, formując niewielkie racuszki. Smaż z dwóch stron, aż do zarumienienia. Podawaj z ulubionymi owocami.
Ryba z kokosem? Oczywiście!
Olej kokosowy świetnie komponuje się także z rybami. Na wykwintnym, rodzinnym obiedzie nie może zabraknąć wybitnego smaku łososia norweskiego. Oto składniki:
– 1 kg fileta z łososia,
– 1 cytryna,
– 4 pomidory,
– kilka pieczarek,
– 2 łyżki oleju kokosowego,
– pietruszka, tymianek, sól i pieprz.
Podziel filet z łososia na mniejsze porcje. Dopraw je solą i pieprzem. Roztop olej kokosowy i skrop nim rybę, a następnie ułóż na niej plastry cytryny. Ułóż całość w naczyniu żaroodpornym i piecz w temperaturze 180℃ przez około 40 minut. Po 25 minutach dodaj pomidory i pieczarki, uprzednio skropione olejem i przyprawione. Przed podaniem udekoruj potrawę gałązkami tymianku i cząstkami cytryny.
Mamy nadzieję, że wiesz już, z czym najsmaczniej komponuje się olej kokosowy i jak go jeść, aby wykorzystać jego potencjał w kuchni. Pamiętaj, że może być on także składnikiem wielu innych, ciekawych, nawet mniej oczywistych dań. W kuchni rządzi wyobraźnia, dlatego to od Ciebie zależy, jak go wykorzystasz. Poszukujesz sprawdzonego oleju kokosowego? Sprawdź, w jakich odsłonach znajdziesz go w naszym e-sklepie!