Pasta orzechowa niezmiennie kojarzy si─Ö jako dodatek do ameryka┼äskich ┼Ťniada┼ä. Na szcz─Ö┼Ťcie jednak powoli odkrywamy jej potencja┼é i coraz odwa┼╝niej u┼╝ywamy tego smako┼éyku w rodzimej kuchni. Ca┼ékiem s┼éusznie – to przysmak o szerokim zastosowaniu, a co najwa┼╝niejsze, w jego sk┼éadzie znajdziesz moc sk┼éadników od┼╝ywczych. Co wiemy o pa┼Ťcie orzechowej? Czytaj dalej i sprawd┼║, jak mo┼╝esz sprytnie wykorzysta─ç j─ů w kuchni.

Czym jest pasta orzechowa i jak powstaje?

Orzechy to jedna z najzdrowszych przek─ůsek, po jakie mo┼╝na si─Ögn─ů─ç. To ┼Ťwietna alternatywa dla chipsów i s┼éodkich batonów. W naszej diecie wci─ů┼╝ jest ich jednak za ma┼éo. Na szcz─Ö┼Ťcie obecnie zainteresowanie diet─ů ro┼Ťlinn─ů i warto┼Ťciowymi produktami na bazie naturalnych sk┼éadników wzrasta, a najlepszym na to dowodem jest rosn─ůca popularno┼Ť─ç pasty orzechowej. Nazywamy ni─ů produkt ro┼Ťlinny, w którego sk┼éadzie znajduje si─Ö nie mniej ni┼╝ 90% orzechów.

Przygotowanie pasty orzechowej nie jest trudnym zadaniem. Niezale┼╝nie od rodzaju wykorzystanych do tego orzechów, proces produkcyjny wygl─ůda bardzo podobnie. Poza nimi niezb─Ödne jest dobre urz─ůdzenie, które je rozdrobni i zmiksuje na g┼éadk─ů mas─Ö. Pod wp┼éywem ostrzy miksuj─ůcych i temperatury wytwarza si─Ö olej, dlatego nie ma potrzeby dodawania go w trakcie produkcji.

Cho─ç mo┼╝e wydawa─ç si─Ö to nieprawdopodobne, to jako pierwsi pasty orzechowej mieli skosztowa─ç Aztekowie – ju┼╝ w XII wieku. Oficjalnie jednak przyj─Öto, ┼╝e wynalaz┼é j─ů w XIX wieku ameryka┼äski lekarz John Harvey Kellogg.

Pasta orzechowa – poznaj jej najpopularniejsze rodzaje

Rynek oferuje past─Ö orzechow─ů w wielu wariantach. Nowoczesne technologie stosowane podczas produkcji pozwalaj─ů na wykorzystanie niemal ka┼╝dego rodzaju orzechów. Niezale┼╝nie jednak od tego, spotkasz j─ů w dwóch konsystencjach:

– smooth – idealnie g┼éadka pasta,

– crunchy – wersja z dodatkiem kawa┼éków orzechów.

Niemal z ka┼╝dego rodzaju orzechów mo┼╝na zrobi─ç past─Ö. Istniej─ů mi─Ödzy nimi ró┼╝nice w smaku – jedne s─ů nieco bardziej intensywne, inne mniej. Oto przegl─ůd najcz─Ö┼Ťciej wybieranych.

1. Pasta z orzechów ziemnych – to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj pasty. To smarowid┼éo jest uwielbiane w Stanach Zjednoczonych i niezmiennie kojarzy si─Ö z klasycznymi, ameryka┼äskimi ┼Ťniadaniami.

2. Pasta z orzechów laskowych – uznawana za cenne ┼║ród┼éo wa┼╝nych dla zdrowia kwasów omega-3.

3. Pasta migda┼éowa – to dro┼╝sza propozycja ni┼╝ pozosta┼ée rodzaje past orzechowych dost─Öpnych na rynku. W sk┼éadzie ma tak┼╝e mniej cukru.

4. Pasta z nerkowców – jedna z past z nieco wi─Öksz─ů zawarto┼Ťci─ů cukru ni┼╝ pozosta┼ée. Nale┼╝y spo┼╝ywa─ç j─ů z rozwag─ů, poniewa┼╝ jest bogata w kalorie.

5. Pasta z orzechów brazylijskich – doskona┼ée ┼║ród┼éo selenu. Polecana jest szczególnie m─Ö┼╝czyznom staraj─ůcym si─Ö o potomstwo, poniewa┼╝ ten pierwiastek poprawia jako┼Ť─ç nasienia.

Jakie jeszcze pasty mo┼╝na spotka─ç? Do nieco mniej popularnych nale┼╝─ů:

– pasta pistacjowa,

– pasta z orzechów makadamia,

– pasta z kokosa.

Pasta czy mas┼éo? Wyja┼Ťniamy

Zapewne zastanawiasz si─Ö, jaka jest ró┼╝nica mi─Ödzy past─ů a mas┼éem orzechowym? Zaskakuj─ůce jest to, ┼╝e ┼╝adna! To ten sam przysmak, jednak na pó┼ékach sklepowych spotkasz jedynie produkt z nazw─ů “pasta”. Dlaczego? Wynika to z przepisów Unii Europejskiej, a dok┼éadniej z wyroku og┼éoszonego przez Trybuna┼é Sprawiedliwo┼Ťci Unii Europejskiej w po┼éowie 2017 roku.

Wed┼éug dokumentu wyroby ro┼Ťlinne nie mog─ů by─ç wprowadzane do obrotu pod nazwami, które s─ů zastrze┼╝one dla produktów pochodzenia zwierz─Öcego. Oznacza to, ┼╝e wyra┼╝enie “mas┼éo orzechowe” nie jest zgodne z unijnym prawem.

W zwi─ůzku z tym producenci wycofali produkty z t─ů nazw─ů, obawiaj─ůc si─Ö wysokich kar za wprowadzenie konsumentów w b┼é─ůd. Dodatkowo, niezb─Ödne okaza┼éy si─Ö zmiany na etykietach i w opisach tych artyku┼éów.

Co najwa┼╝niejsze, receptury nie zosta┼éy zmienione, ale w tej chwili funkcjonuje wiele nazw opisuj─ůcych znane dot─ůd “mas┼éo orzechowe”. Z tego wzgl─Ödu na sklepowych pó┼ékach znajdziesz m.in. pasty lub kremy orzechowe. Warto jednak zaznaczy─ç, ┼╝e znane wszystkim w┼éa┼Ťciwo┼Ťci i smak orzechowego przysmaku to aspekty, które nie uleg┼éy ┼╝adnym zmianom.

Jakie sk┼éadniki od┼╝ywcze znajdziesz w pa┼Ťcie orzechowej?

Jak wspomnieli┼Ťmy wy┼╝ej, orzechy to jedna z najzdrowszych przek─ůsek. Nie da si─Ö jednak ukry─ç, ┼╝e s─ů do┼Ť─ç kaloryczne – dlatego te┼╝ pasta orzechowa, niezale┼╝nie od rodzaju orzechów, powinna by─ç spo┼╝ywana z umiarem i raczej jako dodatek do posi┼éków. Mimo to, nie nale┼╝y jej unika─ç nawet na diecie redukcyjnej – kwasy t┼éuszczowe zawarte w jej sk┼éadzie korzystnie wp┼éyn─ů na spalanie tkanki t┼éuszczowej.

Pasta orzechowa, np. z pra┼╝onych orzechów ziemnych, w sk┼éadzie której znajduje si─Ö 100% orzechów, zawiera 609 kcal w 100 g produktu. Ponadto bia┼éko stanowi 26 g, t┼éuszcz – 49 g, a w─Öglowodany – 16 g. Poza tym znajdziesz w niej b┼éonnik pokarmowy, witaminy i sk┼éadniki mineralne.

W┼éa┼Ťciwo┼Ťci pasty orzechowej, które musisz zna─ç

Pasta orzechowa, podobnie jak orzechy, z których jest zrobiona, mo┼╝e dzia┼éa─ç prozdrowotnie. Dlaczego warto j─ů spo┼╝ywa─ç? Oto kilka przyk┼éadów jej pozytywnego wp┼éywu na zdrowie:

– obni┼╝a cholesterol, dzi─Öki zawarto┼Ťci niezb─Ödnych jedno- i wielonienasyconych kwasów t┼éuszczowych,

– wspiera uk┼éad nerwowy i pozytywnie wp┼éywa na prac─Ö mózgu, dzi─Öki witaminom z grupy B,

– wspomaga trawienie pokarmów i syntez─Ö czerwonych krwinek, dzi─Öki zawarto┼Ťci kwasu foliowego – z tego wzgl─Ödu to pyszny dodatek do jad┼éospisu przysz┼éej mamy,

– ma w┼éa┼Ťciwo┼Ťci antyoksydacyjne i dzia┼éa profilaktycznie w przypadku nowotworów, dzi─Öki obecno┼Ťci witaminy E.

Idealna pasta orzechowa, czyli jaka?

Pó┼éki sklepowe uginaj─ů si─Ö pod ci─Ö┼╝arem dost─Öpnych past orzechowych. Nie wszystkie s─ů jednak warte uwagi. Zatem, jaka b─Ödzie najlepsza? Ta, która ma jak najkrótszy sk┼éad, czyli jest jak najbardziej naturalnym produktem. Na etykiecie idealnej pasty powinno widnie─ç jedynie 100% zawarto┼Ťci orzechów. Unikaj produktów, które zawieraj─ů olej palmowy, du┼╝e ilo┼Ťci cukru czy sztuczne aromaty. Dost─Öpne w naszej ofercie pasty orzechowe s─ů wolne od tych substancji, dzi─Öki czemu masz pewno┼Ť─ç, ┼╝e podobnie jak w przypadku orzechów, spo┼╝ywanie ich b─Ödzie mia┼éo pozytywny wp┼éyw na Twój organizm. To doskona┼éy sposób na pyszne uzupe┼énienie diety i zast─ůpienie np. mi─Ösnych przek─ůsek.

Pasta orzechowa – do czego mo┼╝esz j─ů wykorzysta─ç?

Z ca┼é─ů pewno┼Ťci─ů wi─Ökszo┼Ť─ç ludzi jad┼éaby pyszn─ů past─Ö orzechow─ů prosto ze s┼éoika. Nie ulega w─ůtpliwo┼Ťci, ┼╝e jest to prosty, acz nieco ryzykowny pomys┼é na przek─ůsk─Ö. Ze wzgl─Ödu na wysok─ů kaloryczno┼Ť─ç praktyczniejszym rozwi─ůzaniem b─Ödzie zajadanie si─Ö tym smako┼éykiem w towarzystwie innych potraw. Zatem, do czego pasuje pasta orzechowa? Przygotowali┼Ťmy dla Ciebie kilka kulinarnych inspiracji.

S┼éodkie przek─ůski

Któ┼╝ z nas nie lubi umili─ç sobie popo┼éudnia smacznym, s┼éodkim przysmakiem? Niestety znane nam s┼éodycze nie s─ů zbyt zdrowe ze wzgl─Ödu na du┼╝─ů ilo┼Ť─ç cukru. Doskona┼é─ů alternatyw─ů – zarówno dla doros┼éych, jak i dzieci – b─Ödzie przygotowanie deseru samodzielnie, ze zdrow─ů past─ů orzechow─ů w roli g┼éównej.

Szybk─ů przek─ůsk─ů okazuj─ů si─Ö proste ciastka, do których zrobienia potrzebujesz jedynie pasty orzechowej (najlepiej typu crunchy), jajek i ksylitolu (lub innego, zdrowego zast─Öpstwa dla cukru). Nie do┼Ť─ç, ┼╝e zaspokoisz swoj─ů ochot─Ö na s┼éodycze, to przy okazji dostarczysz organizmowi zdrowych sk┼éadników od┼╝ywczych. Pasta orzechowa sprawdzi si─Ö te┼╝ jako dodatek do ciast i babeczek.

Śniadania i podwieczorki

Oryginalny, pierwszy posi┼éek dnia? To absolutnie mo┼╝liwe. Rozpoczynaj─ůc kolejny, wymagaj─ůcy poranek potrzebujesz solidnego zastrzyku energii – zapewni Ci go w┼éa┼Ťnie pasta orzechowa. Do czego pasuje w ┼Ťniadaniowym wydaniu? Masz wiele mo┼╝liwo┼Ťci. Rewelacyjnie w jej towarzystwie smakuje owsianka i wszelkiego rodzaju p┼éatki ┼Ťniadaniowe. Dodaj do tego ulubione owoce, nasiona chia czy rodzynki i gotowe!

Pasta orzechowa ┼Ťwietnie smakuje te┼╝ w nale┼Ťnikach i gofrach – zarówno na ciep┼éo, jak i na zimno. Ciekawym, szybkim posi┼ékiem dla wszystkich tych, którzy nie maj─ů czasu na spokojne ┼Ťniadania, jest posmarowanie orzechowym smarowid┼éem wafli ry┼╝owych – taki posi┼éek mo┼╝e by─ç te┼╝ przek─ůsk─ů!

Szukasz inspiracji na orzechowy podwieczorek? Postaw na zdrow─ů sa┼éatk─Ö – warzywa, sa┼éata i ser feta w zupe┼éno┼Ťci wystarcz─ů. Proste, prawda? Nawet tak banalna kompozycja mo┼╝e by─ç nieco fantazyjna – wystarczy doda─ç pyszny i zdrowy sos na bazie pasty orzechowej. Jak go zrobi─ç? Przygotuj ulubion─ů past─Ö, nieco sosu sojowego i mleka kokosowego. Dodaj szczypt─Ö kolendry, chilli i kuminu, a nast─Öpnie wyci┼Ťnij odrobin─Ö soku z cytryny. Ca┼éo┼Ť─ç podgrzej i polej gor─ůcym sosem swoj─ů sa┼éatk─Ö. Smacznego!

Wytrawne obiady? Czemu nie!

Czy wiesz, ┼╝e pasta orzechowa doskonale smakuje równie┼╝ w wytrawnych potrawach? U┼╝ycie jej w kuchni pozwoli Ci wyczarowa─ç kulinarne cuda – ┼Ťwietnie komponuje si─Ö zarówno z mi─Ösem, jak i z ro┼Ťlinnymi sk┼éadnikami. Wykwintny obiad rozpocznij od podania pysznej zupy na bazie pasty orzechowej z dodatkiem mleka kokosowego, które nada potrawie nieco orientalnego charakteru.

G┼éównym bohaterem dania g┼éównego mo┼╝e by─ç kurczak w sosie z mas┼éem orzechowym. ┼Üwietnie komponuje si─Ö z pikantnymi przyprawami i dodatkami. Cho─ç kurczak b─Ödzie najodpowiedniejszym mi─Ösem do dodania do niego orzechów, to inny rodzaj drobiu tak┼╝e mo┼╝e si─Ö z nimi dobrze komponowa─ç.

Dla najmłodszych smakoszy

Szukasz inspiracji na drugie ┼Ťniadanie dla swojej pociechy? Nada si─Ö do tego pasta orzechowa. Do czego mo┼╝esz j─ů wykorzysta─ç? Przygotuj np. zdrowe muffinki z past─ů orzechow─ů – to doskona┼éa alternatywa dla popularnych dro┼╝d┼╝ówek. Czasem wystarczy jedynie zaproponowa─ç kanapk─Ö z mas┼éem orzechowym – dzieci, które na co dzie┼ä nie jedz─ů s┼éodyczy, b─Öd─ů zachwycone. Recept─ů na ma┼éy g┼éód w szkole mo┼╝e by─ç batonik, jednak nie byle jaki. Przygotuj past─Ö orzechow─ů i wymieszaj j─ů z syropem klonowym na niewielkim ogniu. Nast─Öpnie dodaj m─ůk─Ö kokosow─ů i po┼é─ůcz ca┼éo┼Ť─ç w elastyczn─ů mas─Ö. Wstaw do lodówki – po dwóch godzinach mo┼╝esz doda─ç ulubione sk┼éadniki, np. wiórki kokosowe, kawa┼éki czekolady czy orzechy.

Jak przechowywa─ç past─Ö orzechow─ů?

W 100% naturalna pasta orzechowa mo┼╝e si─Ö rozwarstwia─ç w opakowaniu. Co to oznacza? Podobne zjawisko mo┼╝na zaobserwowa─ç w przypadku prawdziwego miodu – jedna z warstw jest wyra┼║nie oddzielona od drugiej i taka separacja jest naturalna. Je┼Ťli w Twoim smarowidle orzechowym jest inaczej, to oznacza to, ┼╝e do jego produkcji zosta┼éy u┼╝yte dodatkowe sk┼éadniki, którymi s─ů np. emulgatory. W przypadku naturalnych past przed u┼╝yciem najlepiej je po prostu wymiesza─ç.

Szczelnie zamkni─Öta pasta orzechowa przechowywana jest na zwyczajnej, sklepowej pó┼éce. Otwarte opakowanie mo┼╝e by─ç przechowywane w lodówce lub w ciemnym i suchym miejscu. Pami─Ötaj jednak, ┼╝e pod wp┼éywem niskiej temperatury masa twardnieje i jej rozsmarowanie b─Ödzie trudne.

Pasta orzechowa to doskona┼ée uzupe┼énienie codziennej diety. Stanowi ┼Ťwietn─ů alternatyw─Ö dla wszechobecnych s┼éodyczy. To tak┼╝e niebanalny dodatek do wielu, nawet wykwintnych potraw. Mamy nadziej─Ö, ┼╝e wiesz ju┼╝, jak u┼╝y─ç jej w kuchni i jaka pasta spe┼éni Twoje oczekiwania!