W ostatnim czasie obserwuje się wzrost wydajności mlecznej. Aby w pełni wykorzystać możliwości produkcyjne stada, wymaga się uzyskanie coraz wyższego potencjału produkcyjnego. Jest to możliwe tylko poprzez dostarczenie odpowiedniego poziomu energii, włókna, makro i mikroelementów oraz witamin. Wszystkie składniki pokarmowe powinny być dostarczane w odpowiednich proporcjach, gdyż prawidłowe dawkowanie przekłada się nie tylko na stan zdrowia zwierzęcia, ale i również na jego wydajność. Czytaj dalej i sprawdź, jak ważne są witaminy dla krów mlecznych.
Rola witamin w żywieniu krów
Chociaż organizm zwierzęcy wymaga dostarczania witamin w bardzo małych ilościach, to jednak pełnią one bardzo ważne funkcje. Dzięki nim utrzymywane są bowiem wszystkie czynności życiowe. Mają one zatem wpływ na wzrost, rozwój, zdrowie, płodność i produkcyjność. Najważniejsze witaminy to: A, D, E i K oraz witaminy grupy B i witamina C. Każda z nich odpowiada za konkretne zadania, a ich niedobór skutkuje nieprawidłowościami w funkcjonowaniu organizmu.
Funkcje witamin
Witamina A
Witamina A uczestniczy w budowie i regeneracji naskórka i nabłonka. Zapewnia mu ciągłość oraz właściwy rozwój. Jest to bardzo ważne, gdyż zaburzenia w tym zakresie skutkują zwiększeniem przenikania mikroorganizmów. Następstwem tego stanu jest podatność na infekcje bakteryjne i pasożytnicze. Witamina A odpowiada też za wzrost oraz płodność. Jej niedobór objawia się poprzez powstawanie zmian na skórze i błonach śluzowych, zaburzenie procesu wzrostu, zaburzenie płodności oraz podatność na choroby. Ważne jest zatem, aby regularnie ją dostarczać. W paszach znaleźć można jedynie prowitaminę witaminy A, czyli tzw. beta-karoten. Krowy uzyskują witaminę A z jego przemian.
Witamina D
Witamina D uczestniczy w regulacji poziomu wapnia i fosforu, przez co jej niedobór prowadzi do obniżonej odporności. To z kolei objawia się zwiększeniem ilości komórek somatycznych w mleku. Jednocześnie jest też większe ryzyko zalegania poporodowego oraz braku rui. Duże różnice jej zawartości w paszach oraz różnorodne warunki utrzymywania krów wymuszają stosowanie dodatków zawierających witaminę D. Na to działanie zdecydować powinni się zwłaszcza hodowcy, którzy wdrożyli chów w systemie alkierzowym.
Witamina E
Witamina E posiada przede wszystkim działanie osłonowe. Zapobiega zwyrodnieniom mięśni oraz powstawaniu cyst na jajnikach. Łącząc ją z selenem i kwasami omega-3 i omega-6, możesz też skutecznie zmniejszyć podatność na kliniczne zapalenie wymienia.
Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B są podstawą niemal wszystkich procesów zachodzących w organizmie. Wchodzą w skład enzymów lub je aktywizują, wpływając w ten sposób na cały metabolizm komórkowy. Syntezowane są przez drobnoustroje w żwaczu, a następnie biernie wchłaniane w jelicie cienkim. Z tego też powodu powszechnie uważa się, że ich ilość jest wystarczająca i nie ma obowiązku dostarczania dodatków. Badania jednak całkowicie temu przeczą. Okazuje się bowiem, że niekiedy można zaobserwować znaczące niedobory. Zazwyczaj ma to miejsce w przypadku wysokowydajnych krów mlecznych. Braki dotyczą zwłaszcza kwasu foliowego i biotyny.
Witamina C
Witamina C uczestniczy w wielu reakcjach i przemianach biochemicznych. Wśród tych najważniejszych wymienić można przede wszystkim powstawanie kolagenu, metabolizm cholesterolu i tyrozyny, odwodorowanie kwasów tłuszczowych oraz biosyntezę noradrenaliny. Podawanie jej z paszą nie jest jednak wystarczające, gdyż w żwaczu dochodzi do jej szybkiego rozpadu.
Wysokowydajne krowy
Wzrost wydajności mlecznej krów zmusza do korekt w żywieniu zwierząt. Wzrasta przede wszystkim zapotrzebowanie na witaminy dla krów. Wysoki wskaźnik produkcyjny powoduje, że zwierzęta zaczynają doświadczać niedoborów. Problem ten dotyczy wszystkim witamin, nawet tych, które produkowane są w żwaczu. Najczęściej odnosi się to jednak do kwasu foliowego i biotyny. Może to wynikać ze składu dawek pokarmowych. Nie można bowiem porównywać możliwości pokrycia zapotrzebowania krowy żywionej na pastwisku zielonym z możliwościami popularnego żywienia alkierzowego kiszonkami. Wypasanie krów na pastwisku nie eliminuje jednak problemu. Wówczas niemożliwym staje się pokrycie zapotrzebowania na energię, a ta jest z kolei najważniejsza. Witaminy są kwestią drugorzędną. Można je przecież dostarczać w mieszankach mineralno-witaminowych.
Uzupełnienie niedoborów jest ważne nie tylko dla utrzymania prawidłowych funkcji życiowych, ale przekłada się też na wysoką wydajność mleka. Należy więc stosować takie dawki, aby przekroczyć fizjologiczne zapotrzebowanie. Odbije się to zarówno na produkcyjności, jak i zdrowiu krowy. Stosowanie witamin wymuszają również inne warunki chowu. Co prawda tym sposobem zwierzęta są bardziej wydajne, ale też mniej odporne na choroby. Intensywne metody doprowadziły do tego, że substancje znajdujące się w paszach naturalnych nie są już wystarczające. Całkowite zapotrzebowanie trzeba zatem pokryć z dodatków witaminowych.
Najważniejsze witaminy dla krów w okresie okołoporodowym
Dostarczając odpowiednie witaminy dla krów w okresie okołoporodowym, zapobiegasz pojawieniu się problemów zdrowotnych nie tylko u krowy, ale też u nowo narodzonych cieląt. Musisz jednak pamiętać, że ten czas jest szczególny, dlatego wymaga zastosowania nadzwyczajnych środków. Zapotrzebowanie na niektóre witaminy znacząco się zwiększa.
Krótko przed wycieleniem się, a dokładniej w ostatnich 3 tygodniach ciąży, zacznij podawać antyoksydanty w postaci witaminy E i C, a także selen. W tym czasie u krów wzrasta poziom stresu, który powoduje powstawanie wolnych rodników. Wpływa to na komórki i niszczy leukocyty. Witamina E przeciwdziała też zatrzymaniu łożyska oraz przyspiesza obkurczanie macicy.
Bardzo ważne jest też dostarczanie witaminy A, a szczególnie beta-karotenu. Ma ona ogromny wpływ na płodność oraz rozwój ciąży. Wzmacnia odporność, bierze udział w rozwoju układu kostnego i redukuje wczesne zamieranie zarodków. Uczestniczy też w odbudowie pęcherzyków mlecznych, co jest bardzo ważne zarówno podczas laktacji, jak i zasuszania. Niedobór tej witaminy pogarsza wskaźnik zapładnialności, a w okresie późnej ciąży jest jedną z przyczyn poronienia. Może też skutkować zatrzymaniem łożyska oraz obniżeniem masy urodzeniowej cielaka. Zaleca się więc podawanie beta-karotenu w okresie przejściowym na 3 tygodnie przed i 4 tygodnie po porodzie. Trzeba podkreślić, że w okresie tworzenia się siary zapotrzebowanie na tę witaminę znacząco wzrasta. Wydzielina zawiera jej nawet 100-krotnie więcej niż ma to miejsce w mleku handlowym.
Całkowity brak witamin w organizmie prowadzi do ciężkich chorób, a nawet i śmierci zwierzęcia. Ważne jest więc, aby w zależności od aktualnego zapotrzebowania zapewnić odpowiednią podaż dodatków paszowych. Stosując witaminy dla krów, unikniesz problemów zdrowotnych u swojego stada oraz znacząco zwiększysz jego wydajność produkcyjną. Skorzystaj więc z oferty naszego sklepu. W asortymencie znajdziesz szeroki wybór witamin, które z łatwością dopasujesz do swoich potrzeb.