Jak co roku, kiedy nadchodzi lato, hodowcy drobiu martwią się zdrowie i produkcyjność hodowanego drobiu. Zarówno kury, kaczki, gęsi jak i indyki podczas upałów tracą na wadze, ze względu na brak apetytu. Przestają przybierać na wadze i dużo rzadziej znoszą jaja, co prowadzi do spadku produkcji, a w konsekwencji do znacznych strat finansowych. Z pomocą przychodzi witamina C dla kur, która przeciwdziała występowaniu zjawiska zwanego stresem cieplnym. W naszym artykule dowiesz się, czym jest stres cieplny u drobiu, jak wpływa na jego zdrowie oraz jak mu zapobiegać.
Czym jest stres cieplny u drobiu?
W polskich warunkach pogodowych stres cieplny jest problemem w czasie długo utrzymujących się upałów, kiedy temperatura powietrza przekracza 30 stopni Celsjusza. Aby temperatura ciała zwierząt mogła utrzymywać się na stałym poziomie, ilość ciepła wydalanego na zewnątrz musi być równa ilości produkowanego ciepła przez organizm. Głównymi objawami pojawienia się stresu są objawy takie jak:
- ziajanie,
- wzrost spożycia wody,
- niższe spożycie paszy,
- trzepotanie skrzydłami,
- zmniejszenie aktywności,
- zmiany w wyglądzie fizycznym.
Zbyt długie występowanie upałów może doprowadzić do zaburzenia równowagi wodno - elektrolitowej drobiu oraz do obniżenia ich produkcyjności poprzez zmniejszenie masy ciała zwierząt i ilości jaj.
Jaki wpływ ma stres cieplny na pobór paszy?
Jednym z głównych skutków zbyt wysokiej temperatury, która prowadzi do stresu cieplnego, jest obniżenie apetytu i wzrost spożycia wody. Kiedy temperatura powietrza wzrasta, drób w celu zrównoważenia bilansu między produkcją ciepła a jego stratą zmniejsza ilość zjadanej mieszanki paszowej. Dzięki temu udaje im się zmniejszyć ciepło organizmu. Spadek spożycia paszy jest głównym mechanizmem zabezpieczającym ptaki przed przegrzaniem.
Jaki stres cieplny wpływa na produkcyjność?
Stres cieplny ma ogromny wpływ na produkcyjność ze względu na zmniejszenie spożycia paszy. Bezpośrednio przekłada się to na utratę wagi zwierząt, a u bojlerów może wystąpić większa śmiertelność. Obserwuje się także niższą wylęgowość młodych osobników. Drób hodowany w celu produkcji jaj również obniża poziom nieśności, ale także skraca trwałość jaj i obniża ich jakość.
Jaki jest wpływ stresu cieplnego na odporność stada?
Wzrost spożycia wody w wyniku stresu cieplnego powoduje znaczne rozrzedzenie krwi. Prowadzi to do zwiększenia ilości limfocytów we krwi oraz immunosupresji. Zwierzęta stają się wrażliwe na czynniki chorobotwórcze, mają problem z wchłanianiem wapnia oraz tracą kationy znajdujące się we krwi. Ziajanie, które jest naturalnym czynnikiem chłodzącym, pozwalającym na wydalenie nadmiaru ciepła powoduje wzrost PH krwi oraz stężenia dwutlenku węgla w organizmie.
Jak ustrzec drób przed wystąpieniem stresu cieplnego?
Podczas upałów, koniecznie należy zwiększyć wartość energetyczną paszy poprzez dodatek tłuszczu, który wpływa również na poprawę jej smaku. Warto także zwiększyć spożycie białka, suplementować witaminy oraz zadbać o odpowiednią wentylację budynku.
Witamina C dla drobiu
Witamina C jest jednym z najlepszych i najskuteczniejszych produktów, które są niezwykle pomocne w czasie fali upałów. Podczas ich wystąpienia konieczne jest suplementowanie witamin i minerałów przez drób. Witamina C w postaci kwasu askorbinowego, który świetnie rozpuszcza się w wodzie, powinna być podawana już na kilka dni przed wystąpieniem upałów oraz kilka dni po ich zakończeniu. Dawka zalecana to 100-300 gramów rozpuszczonych w 1000 litrów wody, podawanej zwierzętom. Witamina C niweluje skutki stresu cieplnego, które mogą prowadzić do problemów finansowych, są to: obniżenie przyrostów masy ciała, stres oksydacyjny, osłabienie odporności, zmniejszenie ilości pobieranej mieszanki paszowej, spadek produkcji jaj, czy podwyższoną śmiertelność drobiu. Pomaga zwiększyć apetyt drobiu, podwyższa jego odporność na choroby oraz działa antystresowo.
Betaina dla drobiu
W sytuacji pojawienia się upałów wzrasta zapotrzebowanie zwierząt na wolne grupy metylowe, które znajdują się w betainie. Są one wykorzystywane w procesach biochemicznych zachodzących w organizmie. Przede wszystkim wpływają na poprawę wchłaniania pokarmu w jelitach i usprawniają pracę jelit, ale także poprawiają ogólną kondycję organizmu. Wspomagają także wydalanie toksyn z organizmu.
Wentylacja i sucha ściółka
Już w czasie powstawania planów budynku, warto uwzględnić lokalizację (usytuowanie względem słońca) i konstrukcję (spadek dachu, kolor, a także możliwość odbijania promieni słońca), która pomoże zapewnić odpowiednie warunki dla hodowli drobiu. Należy zadbać o odpowiednią wentylację oraz izolację termiczną bądź zastosować klimatyzatory, które pomogą w utrzymaniu odpowiedniej temperatury. Równocześnie można zastosować zabieg bielenia ścian, który pomoże obniżyć temperaturę nawet o 5 stopni Celsjusza, dzięki mniejszej absorpcji światła słonecznego. Ważne, aby temperatura pomieszczenia nie przekroczyła 38 stopni Celsjusza, gdyż powyżej tej temperatury wyraźnie wzrasta śmiertelność drobiu.